KESKIAIKAISEN LUOSTARIN HENGESSÄ

OHJELMIEN LYHYET ESITTELYT ja HINNASTO

Mauritius-instituutti ja Keskiajan Henkisyyden Keskus Mauritanum ovat yhteistyössä valmistaneet ohjelmakokonaisuuden

KESKIAIKAISEN LUOSTARIN HENGESSÄ
- joka koostuu seuraavista osista:

1) perusohjelma;
2) erikoisohjelmat;
3) vapaasti valittavat täydennykset ohjelmiin.

31.12.2019 saakka hintoihin ei lisätä liikevaihtoveroa. Ohjelmien täydennysten hinnat on esitetty jo liikevaihtovero huomioonottaen.

 

 

Perusohjelma

KESKIAIKAISEN LUOSTARIN HENGESSÄ“ on ohjelma, joka esittelee Tallinnan dominikaaniluostaria sen parhaiten säilyneiden ja samalla historiallisesti kaikkein kiinnostavimpien osien kautta. Taidehistorioitsijoiden mukaan (katso E. Too-Marran, Tallinna Dominiiklaste Klooster, s. 49) on ”luostarin kolmisiipisestä klausuurista säilyneet vain itäsiiven tilat, joissa olivat luostarin kaikkein erikoisimmat ja samalla kaikkein tärkeimmät huoneet - sakaristo, kapittelisali, dormitorium munkeille, priorin asuintilat, kirjasto, refectorium jne.”

Ohjelma alkaa Dominikaaniluostarin idänpuoleiselta (Müürivahe-kadun puoleiselta) luostaripihalta. Aikakauden mukaisesti pukeutunut ohjelmanvetäjä tervehtii tulijoita ja kutsuu heidät historialliselle retkelle keskiajan luostarimaailmaan. Tämän kierroksen aikaan esitellään vieraille munkkien yhteistiloja (dormitorium, itäinen ristikäytävä, sakaristo, kapittelisali jne.), joista osa (priori Mauritiuksen asuintilat ja vanha kirjastohuone - Librarium Mauritanum - on ohjelmaa varten kunnostettu ja esitellään yleisölle nyt ensimmäistä kertaa).

Kierroksen aikana ohjelmanvetäjä kertoo keskiaikaisten luostareiden henkisyydestä ja luostarielämän periaatteista. Humoristiset tarinat kansan keskuudessa suosittujen saarnaajaveljien ja tuomiokapitulin jäsenten kilpailusta auttavat meitä ymmärtämään paremmin luostarin keskeisen roolin keskiajan Tallinnassa. Dominikaanien roolista keskiajan yliopistoissa ja Viron ensimmäisestä oppineesta, karismaattisesta Mauritiuksesta puhutaan hänen asuintiloissaan ja kirjastossa. Kerrotaan myös munkkien avusta Tallinnan kouluoikeuden saamisen dramaattisissa vaiheissa.

Matkalla itäisestä ristikäytävästä sakaristoon käsitellään luostarin arkkitehtuuria. Ohjelmanvetäjä kertoo Harjumaan-Virumaan ritarikunnan perinteistä järjestää miestenpäiviä luostarin vaikenevien muurien sisällä. Sakristossa on matkailijalla mahdollisuus maistella luostarilikööriä ja tutkia muinaisten tallinnalaisten kivenhakkaajien teoksia, joiden kokoelmaa Tallinnan Kaupunginmuseo lähiaikoina vielä täydentääkin.

Dormitoriumissa ohjelmanvetäjä valmistelee vierailijat valmiiksi etenemään luostarin kapittelisalin henkiseen energiapiiriin. Vierailijoille jaetut kynttilät ja kapittelisalin harvinainen akustiikka antavat sensitiivisimmille henkilöille mahdollisuuden tuntea salin energian voima ja samalla syvemmin tuntea mystiikan osaa keskiaikaisessa luostarissa.

Perusohjelman hinta – 275 €.

 • Jos ryhmässä on yli 20 henkeä, jokainen lisähenkilö nostaa hintaa 10 €.
 • Ohjelma kestää 35 - 50 minuuttia.

 

Erikoisohjelmat

Erikoisohjelmat on suunniteltu niitä varten, jotka ovat vakavammin kiinnostuneita syventymään keskiaikaisen luostarin henkiseen ilmapiiriin. Ohjelmaan sisältyy myös perusohjelmaan kuuluvaa luostarin esittelyä.

Erikoisohjelmien hinnat on maksimissaan 25 hengen ryhmille. Jos ryhmässä on yli 25 henkeä, on lisämaksu joka henkilöstä  10 €.

 

 

“Tapaaminen Grand Old Man kanssa” – ainutlaatuinen retki Totuuden kompromissittoman selvittämisen keskiaikaiseen maailmaan sekä vastaavien apuvälineiden esittely.

Ohjelma kestää 45 - 60 min. Hinta – 320-400 €.

 

 

 

 

“Tapaaminen Ristiritarin kanssa” – hengellisten ritarikuntien esittely. Ritarikunnat keskiaikaisessa Tallinnassa. Asenäytös.

Ohjelma kestää 45 - 60 min. Hinta – 320-400 €.

 

 


 

 

“Tapaaminen priori Mauritiuksen kanssa” – luostarin priori ja Albertus Magnuksen oppilas Mauritius (1200-luvulla) sytyttää vieraiden sydämissä henkisyyden liekin. Tarinoinnin teemona ovat luostarikoulut ja goottilainen henki. Vierailu mystisessä energiatilass

Ohjelma kestää 45 - 60 min. Hinta – 320-400 €.

 

 

 

Lisäinfo ja ohjelmien tilaus:
Mauritius-instituutti, puh: +372 51 12 536, e-mail: info@paideia.ee

 

 

 

   

   

   

   

   

  Lisäinfo ja ohjelmien tilaus:
  Mauritius-instituutti, puh: +372 51 12 536, e-mail: info@paideia.ee

 

EVENTS

QUICK LINKS

CONTACT US

 
 
Institutum Mauritanum

Müürivahe 33
10140 Tallinn, Estonia

Phone: +372 5112536
E-mail: info@paideia.ee

Reg No. 80075928
Bank account in SEB: 10022036591001